Σούπερ φαγητο γνωστό σε πολλές χώρες
στην Ελλάδα έγινε γνωστός μετα το 1910
με τις συνταγές του Νικόλαου τσελεμεντέ!
Ετσι οπως ειναι, με την προσθήκη της μπεσαμέλ
και με λιγότερα μπαχαρικα!!
Για ενα ταψί 30~40 cm και
μια μακρόστενη φορμα
( ετσι ήθελε η Δέσποινα η Εγγονη μου)
Για τον κιμα
( με κιμα άκρως καλοκαιρινό
με ελαφρα αρώματα )
ΥΛΙΚΑ 1 κιλο κιμα ανάμικτο
1 ποτηρι κρασιού ελαιολαδο
1 ξερο κρεμμυδι
1 ποτηρι χυμό ντομάτας
1 ποτηρι κρασιού κρασί λευκό
Αλατι
Πιπερι τρίμενο
Ρίγανη φρέσκια
Λιγο δυόσμο
Μαιδανο φρέσκο
Λιγη φρυγανια τρίμενη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: ψιλοκομμένο το κρεμμυδι, το σωταρουμε σε ενα σκευος με το λαδι, ριχνουμε τον κιμα ανακατευουμε ( εδώ αν βάλουμε μισό ποτηρι νερο και το ανακατέψουμε δεν θα μείνουν χοντρά κομμάτια θα γίνει πολύ λείος) την ντομάτα, σωταρουμε λιγο ακόμα και προσθετουμε τα μυρωδικά σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει.
Οταν ειναι έτοιμος ο κιμάς ριχνουμε την φρυγανια, να τραβήξει τα υγρά.
Για τον μουσακά
ΥΛΙΚΑ 1200 γρ μελιτζάνες
1 κιλο κολοκυθάκια
2 κιλά περιπου πατατες
100 γρ περιπου φέτα
Λιγο κασέρι τρίμενο
Αλατι
Πιπερι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
1)καθαρίζουμε σε Σταύρο την φλούδα στις μελιτζάνες και την κόβουμε φετες, τηγανίζουμε η ψηνουμε όχι πολύ όσο να μαραθούν.
2) πλενουμε και κόβουμε φετες τα κολοκυθάκια τηγανίζουμε η ψηνουμε
3) καθαρίζουμε τις πατατες και τις κόβουμε φετες τηγανίζουμε η ψηνουμε στον φουρνο με λαδόκολλα
4) βουτυρωνουμε το ταψί μας πασπαλιζουμε με φρυγανια, και στρωνουμε πρώτα τις πατατες, αλατοπιπερωνουμε, μετα τις μελιτζάνες αλατοπιπερωνουμε,τον κιμα μας και τρίβουμε την φέτα.
Πατάμε καλα με το χέρι να στρωσουμε τα υλικά.
Έπειτα στρωνουμε τα κολοκυθάκια και αλατοπιπερωνουμε και τελος την μπεσαμέλ, πασπαλιζουμε με το κασέρι.
Ψηνουμε στους 180c βαθμους για 1 ώρα!
Για την μπεσαμέλ
1 1/2 κιλο γαλα
2 κ σ βουτυρο
1 1/2 κούπα αλευρι
2 αυγα
Αλατι
Πιπερι
Λιγο μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ολα μαζι τα υλικά σε ενα σκευος, και τα βαζουμε στη φωτιά μέχρι να πήξει η κρεμα μας!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου